les vertus pédagogiques de l’échiquer (RTBF – journal 19u30)

Net vandaag wanneer de Vlaamse jeugdkampioenschappen op volle snelheid zijn gekomen vernemen we via onze Waalse nieuwszender RTBF dat Joëlle Milquet  (Waalse politica voor CDH en minister van Onderwijs, Kleine Kinderen, Kinderdagverblijven en Cultuur in de Franse Gemeenschapsregering) in het Franstalig onderwijs toelaat dat de scholen tijdens de lesuren 1 uur per week schaakles mogen geven !

De minister van Onderwijs stelt scholen, die een schaakcursus willen integreren tijdens de lesuren 1 uur per week ter beschikking. Overtuigd door de argumenten van de Waalse schaakfederatie, heeft Joëlle Milquet een projectoproep aan scholen in de Federatie Wallonië-Brussel gelanceerd. Dankzij de subsidies van de federatie en van een bedrijf, is de vraag veel groter dan het aanbod.

Minister van Onderwijs Joëlle Milquet is overtuigd dat een cursus schaken een pluspunt is voor de studenten en docenten: “Kinderen gaan in staat zijn om zich beter te concentreren en te genieten. “Een uur per week tijdens de schooluren schaken….  Is oplossen van problemen door het opstellen van een strategie, het anticiperen op ongunstige situaties, en het verbetert het niveau van denken van de studenten.

Beste Mevrouw Hilde Crevits, (Viceminister-president van de Vlaamse regering. Vlaams minister van Onderwijs) hopelijk kunnen we deze lijn doortrekken naar Vlaanderen. Wij staan alvast open voor een gesprek.

 

link naar het journaal op RTBF (intro rond 1min.02, fragment te zien in het journaal ongeveer rond de 19de minuut)