Wat schaken je leert over ondernemen. Een gesprek met Inge Geerdens.

Inge Geerdens is een Antwerpse onderneemster en ceo van CVWarehouse, een softwarebedrijf voor rekrutering, met kantoren in Portugal en de VS. Ze won in 2005 de WomedAward, die jaarlijks ondernemende vrouwen bekroont. Geerdens is vurig pleitbezorgster van ondernemerschap, onder andere als jurylid, docent en columnist.

Pitchen, dat is jouw ding. Hoe is dat zo gekomen?

“Ik heb moeten leren pitchen naar investeerders toe toen ik met CVWarehouse begon. Het is interessant hoe dingen soms gaan: ik heb die vaardigheid noodgedwongen moeten leren en verfijnen om mijn bedrijf van de grond te krijgen. Nu word ik gevraagd om die kennis op anderen over te brengen. Dat was nooit mijn plan en ik maak er geen reclame voor, maar mensen blijven me vragen. Ze maken een inspirerende workshop mee, leren van elkaar en realiseren zich dan dat pitchen verdomd handig is. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor de salesafdeling in hun bedrijf, of het managementteam… Met als resultaat dat ik nu veel te vaak gevraagd word! Ik doe de workshops graag, maar ik probeer het af te bouwen. Mijn zaak heeft mijn prioriteit, daar ligt mijn verantwoordelijkheid.”

Kun je dat succes verklaren?

“Ondernemers hebben vaak moeite met pitchen. Ik begrijp goed waar dat vandaan komt, het zit een beetje ingebakken in die ondernemersmentaliteit. Je hebt een idee, je weet dat het goed is en je gaat ervoor. Liefst praat je honderduit over wat jij aan het doen bent.

Potentiele investeerders of klanten kijken anders naar jouw plan. Ze willen niet weten wat jij aan het doen bent, zij willen in de eerste plaats weten wat de toegevoegde waarde is van jouw product of dienst, en voor wie.”

“Het is een kunst om een pakkende kernboodschap van minder dan een minuut te formuleren.”

“Dat breng ik op mensen over.”

Hoe ben je zelf ondernemer geworden?

“Ik werd ondernemer na een ontslag. Start-ups, ondernemerschap… dat was toen nog niet zo hot als nu. Ik had voor mijn ontslag nooit bedacht dat eigen baas zijn een mogelijkheid was. Ik rolde per toeval die wereld in en een paar jaar verder zijn start-ups een hype! Toch zijn er nog steeds niet veel vrouwen die dit pad kiezen en ik probeer hen te inspireren dat wel te doen.”

Wat houdt vrouwen vooral tegen volgens jou?

“Vaak komt het neer op die work-life balance. Ik heb daar een keer een column over geschreven waarop ik heel veel reacties kreeg. In die column vroeg ik mij af wat een gebalanceerd leven eigenlijk is. Is dat 20/80, is dat 50/50? Regelmatig wordt er gevraagd naar m’n work-life balance, maar niemand kan me vertellen wat een work-life balance nu precies is. Dan kan ik natuurlijk ook niet zeggen of ik dat heb.

Ben je gelukkig in het werk wat je doet? Haal je er voldoening uit? Dat is volgens mij een betere maatstaaf. Mijn kinderen zijn gezond en gelukkig en ik amuseer me in mijn werk. Daar hecht ik waarde aan, niet aan een hang naar balans die door onze maatschappij gecreëerd wordt.”

Je bent dus het ondernemerschap ingerold, ging dat van een leien dakje?

“Nee, ik ben ook af en toe op mijn bakkes gegaan. Ondernemen betekent risico’s nemen en bovendien begon ik eraan toen het ondernemerslandschap er heel anders uitzag. Ondernemers werden minder gestimuleerd en er waren minder goede resources beschikbaar dan nu.

Ik heb een paar flinke tegenslagen moeten verwerken, maar ik ben er sterker uitgekomen. Tegenslag heeft mij laten zien hoe relatief alles is in het leven. Ik probeer in mijn workshops ook over te brengen dat in loondienst werken evengoed risico’s heeft. Je kunt ontslagen worden, je werkgever kan failliet gaan, een belangrijke klant kan geldproblemen krijgen… Falen is altijd mogelijk. Gelukkig kun je leren er op te anticiperen en er beter mee om te gaan.”

Is ondernemerschap voor iedereen weggelegd?

“Nee. Ik vind dat start-ups momenteel heel erg gehypet worden.”

“De helft van die beginnende ondernemers zouden aangemoedigd moeten worden, de andere helft ontmoedigd.”

Ondernemen is niet voor iedereen,  Jonge mensen denken niet altijd na over de mogelijke gevolgen van bijvoorbeeld het afsluiten van een lening om hun start-up te lanceren. Door de manier waarop start-ups als booming business gehypet worden, nemen sommigen te snel te grote risico’s.”

Hoe komen jouw projecten op je pad?

“Ik zoek altijd de uitdaging op, ik ben al over mijn volgende project na aan het denken terwijl het vorige pas net gelanceerd is. Soms overkomen dingen je gewoon. Zo ben ik een aantal jaren geleden een project rond schaken voor scholieren begonnen.

Ik kon zelf helemaal niet schaken. Het was toeval: ik wilde bepaalde software in de markt zetten en schaaklegende Gary Kasparov was daar de ideale ambassadeur voor. Het lukte om hem naar België te halen. Kasparov doet ons land niet zo vaak aan en ik kreeg reacties van schaakbewegingen die graag bij het bezoek van dit schaakicoon betrokken wilden zijn. Zo vernam ik ook dat er mensen waren die een schaakproject voor kinderen wilden organiseren met medewerking van Kasparov, maar dat dit niet van de grond kwam. Ik was geïntrigeerd en besloot me in te zetten om Kasparov nog een keer naar België te laten komen. Daar rolde vervolgens het evenement Your Next Move uit.”

Waarom besloot je hier je schouders onder te zetten, terwijl je geen affiniteit had met schaken?

“Samen met twee andere ondernemers ben ik schaaktoernooi Your Next Move gaan organiseren, waar kinderen door topschakers zoals Kasparov worden aangezet om te leren schaken en daarmee strategisch te denken: een vaardigheid die je als ondernemer ook moet hebben.”

“Schaken is een prima manier om ondernemersvaardigheden te kweken bij kinderen.”

“Dat ik de schaakwereld niet kende, werkte in dit geval juist in mijn voordeel. Je ziet de hindernissen niet en daardoor knal je er gewoon door en lukt het wél. En achteraf denk je: oh, wat heb ik nu gedaan! Je hoeft niet altijd de perfecte persoon te zijn om een project te kunnen realiseren: je moet visie hebben en de juiste mensen vinden om die visie waar te maken. Een gezonde dosis durf is ook onontbeerlijk. Die durf, dat is precies wat kinderen aan de dag leggen die het lef hebben om het in een toernooi op te nemen tegen een schaakicoon als Kasparov! Ontluikende ondernemers van alle leeftijden helpen om dat ambitielevel te bereiken, daar doe ik het voor.

Meer informatie: CV Warehouse

Interview en foto’s: Charlie Magazine

Bericht uit: www.zekervanhaarzaak.com