Campus

Vanaf het seizoen 2015/2016 start de liga Antwerpen met Provinciale schaaklessen aan te bieden zowel voor jongeren als voor volwassenen.

INFO: schaakcampus@schaakliga-antwerpen.be  of  info@schaakliga-antwerpen.be

Schaakcampus coördinator. “Bij onze schaakcampus zijn vele partners betrokken. In de eerste plaats onze jonge beloftevolle spelers, volwassenen, uiteraard ook ‘Het huis van de Sport’, de jeugdtrainers en –coaches, de federaties, de clubs, … Al die partners hebben eigen en soms verschillende belangen. Het is onze opdracht te zorgen voor een goede verstandhouding en onze schakers in optimale omstandigheden te begeleiden. Het doel is iedereen jong en volwassenen op een snellere en interactieve wijze tot een hoger niveau te brengen”.

Dag van de trainer

De Campus organiseert ook de Dag van de Trainer in samenwerking met de trainers van de verschillende Antwerpse kringen.

Sportpsychologie voor jeugdschaak trainers

Het trainen van kinderen (vanaf 6 jaar), pubers en adolescenten vraagt een specifieke aanpak. Hoe deze jongeren motiveren in hun sport? Hoe omgaan met hun ouders? Hoe verhoog ik de teamspirit? Hoe ga ik om met alle emoties die daar bij komen kijken?

  1. Emoties zijn onvermijdelijk aanwezig in de competitiesport en zeker ook bij de trainer/coach. Ze hebben grote gevolgen voor het eigen gedrag en voor de reacties van anderen. Zelfanalyse en beheersingstechnieken zijn dan ook geen overbodige luxe.
  2. Om optimaal te presteren moet een teamcoach ook kunnen omgaan met de neiging van individuen om zich wat te sparen in groepstaken. Hij moet kunnen omgaan met conflicten en beseffen dat teamcohesie meer vraagt dan een teambuilding activiteit.