Individueel Ligakampioenschap

Wat?

Het individueel ligakampioenschap wordt jaarlijks ingericht door een schaakkring in opdracht van de Schaakliga Antwerpen. Principieel zijn er twee reeksen: een expertenreeks (10 deelnemers) en een open reeks. De experten werken een gesloten tornooi af van 9 ronden (“Round-Robin”). De winnaar van de expertenreeks (of bij gebrek aan een expertenreeks, de winnaar van het tornooi), krijgt de titel “Ligakampioen Antwerpen”, en is bijgevolg gedurende 1 cyclus van een jaar provinciaal kampioen schaken voor de provincie Antwerpen.

Wie?

Elkeen die minstens 30 dagen voor aanvang van het kampioenschap door een kring, lid van de schaakliga Antwerpen, aangesloten werd bij de Koninklijke Belgische Schaakbond is gerechtigd tot deelname. Daarnaast kan elkeen die een 2de aansluiting heeft bij een kring van de schaakliga Antwerpen zich eveneens inschrijven, op voorwaarde dat hun financiƫle bijdrage in orde is voor aanvang van het kampioenschap.

Wanneer?

De ligakampioenschappen worden ingericht gedurende 9 speeldagen in de periode tussen 1 september en 30 april van het komende kalenderjaar. De data worden in overleg met de organisator bepaald door de schaakliga Antwerpen.

Hoe?

Praktisch gezien worden de exacte bepalingen voor een nieuw ligakampioenschap gepubliceerd uiterlijk 1 maand voor aanvang van het kampioenschap via diverse kanalen (website, email, flyers, affiches). Het inschrijvingsgeld voor deelname bestaat uit een deelnamerecht en een waarborg, die in principe gelijk zijn aan het bedrag van het jaar daarvoor. Het exacte bedrag wordt samen met de manier van overdracht, de uiterste inschrijvingsdatum, de prijzentafel, de data van de speelronden en het bijhorende aanvangsuur en de lokatie mee opgenomen in de tornooiaankondiging.