Externe tornooien

Schaakfestival van Brasschaat

Jaarlijks organiseert schaakkring Brasschaat in de zomer een groot internationaal tornooi. Dit jaar vindt het plaats van zaterdag 15 tot en met zondag 23 augustus. Het tornooi trekt spelers uit het ganse land en uit de buurlanden, inclusief meerdere internationale meesters en grootmeesters.

Website


Vlaams Kampioenschap

Het Vlaams Kampioenschap wordt jaarlijks ingericht onder het toeziend oog van de Vlaamse Schaakfederatie vzw, de koepelorganisatie van alle schakers aan Vlaamse zijde. Traditioneel vindt dit tornooi haar plek op de kalender in het “Hemelvaartweekend”, gespreid over 4 dagen. In twee reeksen, te weten een expertenreeks (18 deelnemers) en een open reeks strijden de schaakliefhebbers vervolgens voor de glorie van het hoogste Vlaamse schaakschavot.

Website


Belgisch Kampioenschap

Het Belgisch kampioenschap schaken is een nationaal tornooi dat georganiseerd wordt door de Koninklijke Belgische Schaakbond vzw (KBSB). De winnaar van het tornooi mag zich voor één jaar Belgisch kampioen noemen. Het tornooi wordt elk jaar op een andere lokatie georganiseerd. Deelnemende spelers moeten geen Belgische nationaliteit bezitten. Het reglement zegt het volgende: “De nationale kampioenschappen staan open voor spelers die regelmatig aangesloten zijn en voldoen aan ten minste één van de volgende voorwaarden: 1. Belg zijn of voorkomen op de FIDE ELO-lijst van 1 januari onder België; 2. gedomicilieerd zijn in België vanaf 1 januari.”

Het tornooi werd aanvankelijk opgericht in 1921 door de Brusselse schaakclub Cercle Royal des Echecs de Bruxelles asbl. Vanaf 1976 is de organisatie in handen van de KBSB. Voor 1921 hebben enkele spelers zich ook tot Belgisch kampioen gekroond, maar deze titel wordt niet erkend. Enkele keren kon het toernooi niet doorgaan, zoals in 1939, omdat de oorlog op het punt stond van uitbreken.

Het tornooi vindt traditioneel plaats van de eerste zaterdag van juli tot de zondag in de week daarop, in totaal dus 9 opeenvolgende speeldagen (9 ronden).

Website


Belgische Interclubcompetitie

De Belgische nationale interclubcompetitie wordt doorheen het seizoen afgewerkt van september tot april, over 11 ronden en 5 afdelingen in een piramidale structuur. Het staat open voor alle schakers aangesloten bij een kring dewelke lid is van de Koninklijke Belgische Schaakbond vzw (KBSB).

Website